Mycotoxiner |
Andre navne: Mykotoksiner. (Eng.: Mycotoxins)
Mycotoxinerne ("svampegiftene") er en meget blandet gruppe af forbindelser med lav molekylevægt, som produceres af forskellige svampe og som findes i mange forskellige vegetabilske fødevarer og foderstoffer. Forbindelserne er toxiske overfor pattedyr, fugle og fisk. Strukturerne af mycotoxinerne varierer fra simple C4-forbindelser (moniliformin) til komplekse forbindelser som phomopsinerne. De biologiske effekter er opsummeret i tabellen.
Effekt |
Mycotoxintype |
Mutagene |
|
Østrogene |
|
Hemorhagisk |
|
Immunotoxiske |
|
Nephrotoxiske |
|
Hepatotoxiske |
|
Dermatoxiske |
|
Neurotoxiske |
Ergotoxinerne (meldrøjertoxinerne), penitremerne, lolitremerne, paxillin |
Derudover kan andre mycotoxiner udvise antitumor, cytotoxiske og antimikrobielle egenskaber.
Mycotoxiner forekommer også i fødevarer af animalsk oprindelse, hvor det stammer fra det foder dyrene har fået, dette gælder fx afaltoxin M1 i mælk. Om et mycotoxin vil påvirke sundheden afhænger af mængden der indtages samt hvilken toxisk effekt det har, fx om det er carcinogent eller nephrotoxisk, endvidere hvor stor kropsvægten er, samt synergieffekt af andre mycotoxiner der er tilstede. De fleste kornsorter, oliefrø, nødder og tørrede frugter kan angribes af svampe og føre til dannelse af mycotoxiner, 300 mycotoxiner er blevet identificeret men kun 20 har betydning i forbindelse med fødevarer. Disse toxiner produceres hovedsageligt af svampeslægtene: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria og Claviceps. Se også roquefortin og rubratoxin B.
Svampeslægt |
Mycotoxin |
Aspergillus |
Aflatoxin B1, G1, Mochratoxin A, sterigmatocystin, cyclopiazonsyre, citrinin |
Penicillium |
Patulin, ochratoxin A, citrinin, penitrem A, cyclopiazon A |
Fusarium |
Deoxynivalenol, nivalenol, zeralenon, T-2 toxin, diacetoxyscirpenol, fumonisiner, moniliformin |
Alternaria |
|
Claviceps |
Ergotoxinerne (meldrøjertoxiner) |
4721
BioSite 30/1,00; 16/6,04