Parfume |
Andre navne: (Eng.: Perfume)
Parfume er en blanding af duftstoffer, opløst i
ethanol eller en blanding af ethanol og
vand. Duftblandingen er sammensat så blandingen giver et
helt bestemt duftindtryk, eksempelvis floral, krydret (spicey), orientalsk. Tænk
på forskellen mellem parfumer som ”Tabac”, "Old Spice" og ”Chanel
no. 5”.
Duftoplevelsen
Duftoplevelsen/frigørelsen af en parfume inddeles i tre trin:
Topnoten, kroppen eller mellemnoten og bundnoten. På engelsk og fransk kaldes
trinene note(s), et udtryk som stammer fra musikken, idet en parfume kan
betragtes som en symfoni af dufte. Topnoten er den duft der opleves de første
minutter. Parfumens ”krop” er den duft som karakteriserer parfumen og som kan
vare i flere timer. Bundnoten er den restduft der er tilbage, og kaldes også
parfumens ”base” eller "dry down". Bundnoten kan i visse tilfælde vare ved i flere dage.
Rækkefølgen af frigivelsen af duftene skyldes forskelle i duftstoffernes
flygtighed. De mest flygtige frigives først (fx ****) mens de tungt flygtige (fx
****) frigives over længere tid. Afhænger af stoffernes damptryk/kogepunkt (se
Pouchers forsøg på klassifikation nedenfor).
Duftakkord
Indholdsstoffer i parfume:
Udover selve duftstofferne indeholder
parfumeblandinger hjælpestoffer, som opløsningsmidler, som regel ethanol eller
blanding af ethanol og vand, farvestoffer, fixativer, UV-filtre og
antioxidanter.
Nogle indholdsstoffer har flere funktioner fx fixativer, som også kan være
duftstoffer (benzylsalicylat ?).
Eksempel: Ingredienser fra parfumen: Chloé Eau de Parfum
Chloe Fleur de perfum parfumeflaske og ingrediensliste
Indholdsstof, INCI-navne | Dansk navn/synonym | Funktion i parfumen |
Alcohol Denat. | Ethanol, denatureret | Opløsningsmiddel |
Fragrance | Duft | Selve parfumens duftstoffer |
Water | Vand | Opløsningsmiddel |
Citral | Citral | Duftstof |
Ethylhexyl Methoxycinnamate | UV-filter | |
Acrylates/Octylacrylamide Copolymer | Antistatisk/filmdanner | |
Benzophenone-3 | Oxybenzon | UV-filter |
Propylene glycol | Propylenglycol | Opløsningsmiddel |
BHT | Antioxidant | |
Butyl Methoxydibenzoylmethane | UV-filter | |
Citronellol | Citronellol | Duftstof/maskering |
Ethylhexyl Salicylate | UV-filter | |
Geraniol | Geraniol | Duftstof/tonic |
Hexyl Cinnamal | Duftstof | |
Hydrolyzed Jojoba Esters | Skin conditioning/emolient/soothing/moisturising | |
Hydroxycitronellal | Hydroxycitronellal | Duftstof/Maskering |
Limonene | Limonen | Duftstof |
Linalool | Linalool | Duftstof |
Fd&C Yellow No. 6 (Ci 15985) | Sunset yellow | Farvestof |
Fd&C Red No. 4 (Ci 14700) | Ponceau SX | Farvestof |
Fd&C Yellow No.5 (Ci 19140) | Tartrazin | Farvestof |
Navngivning af indholdsstoffer i parfume og
anden kosmetik
INCI-navne: International Nomenclature
of Cosmetic Ingredients, dækker ikke kun indholdsstoffer i
parfume, men også kosmetik generelt.
Fragrance, duftblandingen som danner parfumens duft, kan bestå af blandinger af æteriske olier og rent kemisk fremstillede duftstoffer. Enkelte duftstoffer skal deklareres separat på ingredienslisten da de kan udløse allergi.
Antistatisk, stoffer der forhindrer statisk elektricitet.
Filmdanner, danner en film på huden som indeholder parfumen
Maskering, stoffer der maskerer/hæmmer duftafgivelsen, for at øge den tid parfumen er virksom. Mange duftstoffer er meget flygtige og vil derfor hurtigt fordampe. Ved at tilsætte stoffer der hæmmer duftafgivelsen, øges den tid hvor parfumen kan duftes.
Tonic, stoffer der giver en fornemmelse af velvære på huden.
Skin conditining, stoffer der holder huden i god form, olie- eller glycerinlignende stoffer
Antioxidanter tilsættes for at forlænge holdbarheden af duftstofferne i parfumen, mange duftstoffer, fx aldehyderne, oxiderer let af luftens indhold af oxygen.
UV-filter, anvendes i parfume for at forhindre at duftstofferne nedbrydes af sollysets indhold af UV-stråler. Anvendes naturligvis også i solcremer.
Fixativ/fixativer er stoffer der er
tilsat parfumen så den bevarer duften i længere tid efter den er blevet påført
(eksempler). Fixativer kan godt i sig selv være duftstoffer, og har dermed en
dobbeltfunktion i parfumeblandingen (fx vanilin? og
benzylsalicylat)
Duftstofferne som en
parfumeduft består af, kan både være af naturlig oprindelse fx fra
æteriske olier og/eller resultat af ren kemisk
syntese. Æteriske olier kan i sig selv også indeholde mange duftstoffer,
(nævn nogle eksempler fx ylangylang eller jasmin). Antallet af duftstoffer i en parfume
kan derfor være flere hundrede, fx er der i parfumen Byzance fra Rochas ca. 200
duftstoffer (reference) og i Chanel no. 5 ca. 130 duftstoffer (reference).
Klassificering af
parfumer – Efter koncentrationen af duftstoffer
Parfumer inddeles i
hovedklasser afhængig af koncentrationen af duftstoffer, dvs hvor meget de er
fortyndet med ethanol-vand:
- Parfum (den mest koncentrerede blanding af
duftstoffer) (15-30% duftstoffer)(fortyndet med ren ethanol)
- Eau de perfum
(EDP) (8-15%)
- Eau de toilette (EDT) (4-8%)
- Eau de cologne
(kølnervand)(*) (2-5%)(fortyndet med ethanol-vand)(Se parfumens historie for
oprindelsen af kølnervand)
Klassifiering af parfumer – Efter
dufttype
Parfume inddeles også i dufttyper: Orientalsk, chypre, floral,etc
Klassifiering af de enkelte duftstoffer - Efter deres duftindtryk
De
enkelte duftstoffer inddeles også i duftklasser: Floral, animalsk, etc.
Poucher forsøgte at klassificere duftstoffer på en skala fra 1 til 100 afhængigt
af deres flygtighed. Duftstofferne inddeles på skalaen i top, mellem og base
noter (se: The Perfume Handbook by Nigel Groom).
Noget om måden at anvende de forskellige
parfumer?
(Reference se: The Chemistry of fragrances RSC paperbacks review
textbook s 260, samt parfumebiblen)
Milliardindustri
Industriel fremstilling af parfumer, databaser med recepter. Parfume/dufte som
handelsvarer.
Noget om ”næser”. Parfumeblandinger fremstilles af specielt
trænede personer, i parfumeindustrien kaldes de ”næser”, idet de bruger
lugtesansen til at vurdere en duftblandings egenskaber som parfume. En af de
mest berømte ”næser” er Ernst Beaux (tjek navnet), skaberen af Coco Chanels,
Chanel no. 5 brugte sin lugtesans og et ”duftorgel” til at skabe parfumer. Noget
om brugen af databaser og software til at fremstille parfumer.
Parfumers
holdbarhed
Parfumers holdbarhed, fx oxidation af aldehyder til carboxylsyrer,
tilsætning af antioxidanter. Eller aldolkondensation katalyseret af base
(sæber). Mikrobiologisk holdbarhed er nok ikke et problem, idet blandingen i sig
selv, pga. indhold af ethanol og parfumestoffer er antibiotisk. Skal også
forhindre at duftstofferne reagerer indbyrdes fx via aldolkondensation,
esterdannelse mv. Styring af pH? Hvor mange carboxylsyrer er der i parfume?
Henvis fx til kemikaliers holdbarhed.
Sandalwood = sandeltræ, basenote,
anv. også som fixativ
Bruges propan-2-ol også som opløsningsmiddel?
Parfumeeksempler, Chanel no 5, Byzance fra Rochas,
Terre fra D'hermes
(BEK nr 422 af 803 af 21/06/2013 samt EU Forordning 1223/2009 af 30. november 2009 om kosmetiske produkter)
BioSite 21/5,20; 30/8,21