Vanillin |
Andre navne: 4-Hydroxy-3-methoxybenzaldehyd, vanilliealdehyd. (Eng.: Vanillin, 4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde)
Vanillin har en vanillieagtig lugt og smag og anvendes derfor som aromastof i mange fødevarer og foderstoffer. Vanillin forekommer naturligt i mange fødevarer, drikkevarer og krydderier, fx vanillie, kaffe og rødvin. Størstedelen af den vanillin der anvendes som aromastof i fødevarer fremstilles dog ved kemisk syntese idet produktionen af vanillin fra vanillieorkideen (Vanilla planifolia syn.V. fragrans) kun udgør 1% af den globale produktion.
MV= 152,15 g/mol; SMP= 80-81oC; KP= 285oC; bruttoformel: C8H8O3; log Ko/w: 1,21; CAS nummer: 121-33-5; pKs= 7,4.
Se også protocatechualdehyd og vanillinsyre.
Vanillin
3D Struktur af vanillin
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
BioSite 29/3,01; 9/6,12