Protein |
Andre navne: Æggehvidestof (forældet). (Eng.: Protein)
Proteiner er uforgrende kæder opbygget af aminosyrer som perler på en snor. Aminosyrerne er bundet sammen via peptidbindinger og danner en polypeptidkæde. Polypeptidkæden kan bestå af forskellige aminosyrer og kan foldes på utallige måder hvorved proteinerne kan få mange forskellige funktioner (se tabel 1). Proteiner er makromolekyler og kan variere meget i molekylvægt fra fx cytochrom c med en MV på ca. 15600 til enzymet urease med en MV på ca. 480000.
Syntesen af proteiner finder sted på ribosomerne.
Proteiner nedbrydes af proteaser.
Proteinerne bliver ofte modificeret kemisk efter syntesen på ribosomerne. For eksempel kan aminosyrerne modificeres ved addition af en methylgruppe. fx kan histidin modificeres til 3-methylhistidin. Andre modifikationer kan omfatte kæder af kulhydratgrupper som fx membranproteiner der modificeres til glycoproteiner. Fedtsyrer som palmitin kan også bindes kovalent til proteiner og danne lipoproteiner.
Tabel 1. Proteiner har mange funktioner | |
Funktion | Eksempler |
Struktur | Kollagen, histoner, tubulin, silke (se sericin), hår, horn |
Katalyse | Enzymer |
Bevægelse | Muskelproteiner, actin, myosin |
Oplagring | Hos planter, oplagringsproteiner som zein i majs |
Forsvar | Immunoglobuliner |
Transport | Hæmoglobin, serum albumin, myoglobin |
Membrankomponenter | Translokaser, permeaser, elektrontransportkæder, prioner, aquaporin, |
Regulation | Hormoner og receptorer, repressorer, lyspigmenter, kemiske sanser som lugtreceptorer og smagsreceptorer |
Tabel 2. Strukturniveau | Eksempel |
Primær struktur | Proteinets aminosyresekvens |
Sekundære struktur | Polypeptidkædens foldning fx i α-helix eller β-sheets |
Tertiære struktur | Den tredimensionale foldede og funktionelle struktur af proteinmolekylet |
Kvaternære struktur | Samling af flere proteiner til en superstruktur, multiproteinkomplekser som fx fedtsyresyntetasen eller catalasen. Hvert protein i komplekset udgør en underenhed. |
BioSite 4/5,04; 11/12,10