Enzymer |
Andre navne: (Eng.: Enzymes)
Enzymer er proteiner der virker som biologiske katalysatorer ved katalyse af biokemiske reaktioner. Enzymer virker ved at sænke aktiveringsenergien for de katalyserede reaktioner hvorved reaktionshastigheden øges markant. Enzymnavne har endelsen: -ase.
Mange enzymkatalyserede reaktioner udviser Michaels-Menten kinetik.
Mange enzymer indgår i multienzymkomplekser som fedtsyresyntetasen hvor flere reaktioner foregår på samlebånd.
Inducible enzymer kontra konstitutive enzymer.
Enzymer kan hæmmes på forskellig måde: Se kompetitiv, nonkompetitiv og irreversibelt. Derudover kan enzymers aktivitet reguleres allosterisk.
Et enzym kan forekomme i flere forskellige former der katalyserer den samme reaktion, men er fx forskellige mht. Km-værdi, sådanne enzymer benævnes isoenzymer.
Eadie-Hofstee plot, dobbeltreciprok plot,
Enzymer anvendes i mange produkter i hverdagen fx i vaskepulver, tilsætning til dyrefoder, industriel bagning, brygning, mejeriindustri, frugtforarbejdning, garvning af læder, kontaktlinse rengøring, papirindustri, tekstilfarvning og vinfremstilling.
Eksempler på enzymer: Lipaser, citrat syntetasen fra TCA-cyclen og hexokinasen i glycolysen.
Se også navngivning af enzymer.
Se også: Ribozymer, apoenzym og coenzym, zymogener, lysosomer, proteaser og temperaturkvotient (Q10)
BioSite 7/3,02; 18/12,02