Ascorbinsyre |
Andre navne: Vitamin C: (Eng.: Ascorbic acid)
Ascorbinsyre anvendes bl.a. som tilsætningsstof i fødevarer (E-nummer 300). Ascorbinsyre er en γ-lacton af 2,3-dienol-L-gulonsyre.
Ascorbinsyre er en stærkt reducerende forbindelse (antioxidant).
Mangeltilstande: Skørbug, det er især væv af mesodemal oprindelse, der er lidende ved mangel, derfor påvirkes bindevæv, brusk, knogler, tænder og i sværere tilfælde også muskler. Hos voksne er blødningerne og den abnorme sårheling, der er de mest umiddelbart iagttagne symptomer. Blødningstendensen skyldes kapillærskørhed. Ascorbinsyre fungerer som cofaktor i den enzymatiske hydroxylation af prolin til hydroxyprolin (se kollagen) og i andre hydroxylationsreaktioner, men er ikke specifikt for disse reaktioner da det kan ombyttes med andre reducerende stoffer der ikke virker mod skørbug.
MV= 176,14 g/mol; SMP= 192oC (under dekomponering); meget opl. i vand (vandopløseligt vitamin) opl. i alkohol, uopl. i diethylether og benzen.
pKs1= 4,25 (hydroxylgruppen); pKs2= 11,8; CAS-nummer: 50-81-7
Se også ascorbylpalmitat.
Ascorbinsyre
3D Struktur af ascorbinsyre
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
BioSite 16/11,98; 17/10,12