BioSite forsiden

Indhold i box-in-a-box-4b

Vinsyre

Udskriv

Andre navne: 2,3-Dihydroxybutandisyre, 2,3-dihydroxyravsyre, se også tabellen

Vinsyre er en hydroxysyre idet den foruden de to carboxylsyregrupper (vinsyre er en polyprotisk syre) indeholder hydroxygrupper. Det er L-formen der benævnes vinsyre idet den naturligt forekommer i mange frugter (fx druer). Saltene af vinsyre benævnes tartrater. 

Vinsyre og nogle af dens salte anvendes som surhedsregulerende midler i fødevarer, eller som syrepartneren i forbindelse med hævning af bagværk, se fx natriumhydrogencarbonat. Vinsyre og dens forbindelsers E-numre: Vinsyre E334, mono- og dinatriumtartrat E335, mono- og dikaliumtartrat E336, Kaliumnatriumtartrat E337 og calciumtartrat E354.

D-Vinsyres syrestyrker: pKs1=2,93, pKs2=4,23

L-Vinsyres syrestyrker: pKs1=2,93, pKs2=4,23

Se også vinsten.

MV= 150,09 g/mol; SMP= 170-172oC; bruttoformel: C4H6O6;

Strukturerne af D- og L-vinsyre

    CAS-nummer Andre Danske navne Engelsk
DL-Vinsyre (racematet) 2,3-Dihydoxybutandisyre 133-37-9 Druesyre Racemic acid, uvic acid
L-Vinsyre (2R,3R)-(+)-2,3-Dihydroxybutandisyre 87-69-4 Tartaric acid
D-Vinsyre (2S,3S)-(-)-2,3-Dihydroxybutandisyre 147-71-7 Unnatural tartaric acid

 

Miller, L.P. (ed.) 1973 Phytochemistry I-III

BioSite 6/10,00; 3/6,04

Indhold i box-in-a-box-6b
Box 10
Box 11
Box 12
Box 13