Vinsyre |
Andre navne: 2,3-Dihydroxybutandisyre, 2,3-dihydroxyravsyre, se også tabellen
Vinsyre er en hydroxysyre idet den foruden de to carboxylsyregrupper (vinsyre er en polyprotisk syre) indeholder hydroxygrupper. Det er L-formen der benævnes vinsyre idet den naturligt forekommer i mange frugter (fx druer). Saltene af vinsyre benævnes tartrater.
Vinsyre og nogle af dens salte anvendes som surhedsregulerende midler i fødevarer, eller som syrepartneren i forbindelse med hævning af bagværk, se fx natriumhydrogencarbonat. Vinsyre og dens forbindelsers E-numre: Vinsyre E334, mono- og dinatriumtartrat E335, mono- og dikaliumtartrat E336, Kaliumnatriumtartrat E337 og calciumtartrat E354.
D-Vinsyres syrestyrker: pKs1=2,93, pKs2=4,23
L-Vinsyres syrestyrker: pKs1=2,93, pKs2=4,23
Se også vinsten.
MV= 150,09 g/mol; SMP= 170-172oC; bruttoformel: C4H6O6;
CAS-nummer | Andre Danske navne | Engelsk | ||
DL-Vinsyre (racematet) | 2,3-Dihydoxybutandisyre | 133-37-9 | Druesyre | Racemic acid, uvic acid |
L-Vinsyre | (2R,3R)-(+)-2,3-Dihydroxybutandisyre | 87-69-4 | Tartaric acid | |
D-Vinsyre | (2S,3S)-(-)-2,3-Dihydroxybutandisyre | 147-71-7 | Unnatural tartaric acid |
Miller, L.P. (ed.) 1973 Phytochemistry I-III
BioSite 6/10,00; 3/6,04