Saponiner |
Andre navne: (Eng.: Saponins)
Saponiner er forbindelser der består af en triterpen- eller steroid gruppe koblet med en oligosaccharid-del. Saponinerne er overfladeaktive dvs. har detergent virkning. Ordet saponin stammer fra det latinske navn for sæbeurt Saponaria officinals L., sæbeurten har været anvendt som sæbe pga. plantens indhold af saponiner som danner en sæbeagtig skum ved piskning af saponinopløsningen. Saponiner forekommer i en lang række plantearter fx linser, kikærter, soyabønner, tomat, asparges, spinat, lupin, porre, og mange flere (Price og Fenwick, 1987). Saponiner anvendes i Sydamerika som piscicider.
Se soyasaponin I, IV og Be (eksempler på terpen-saponiner) og tomatin (eksempel på et steroid saponin).
Price, K.R. and Fenwick, G.R. 1987. The chemistry and biological significance of saponins in foods and feedingstufs. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 26(1):27-135
BioSite 15/10,02; 30/5,10