Tomatin |
Andre navne: Lycopersicin. (Eng.: Tomatine, lycopersicin)
IUPAC navn: (25S)-5α,22β-spirosolan-3β-yl-[O-β-d-glucopyranosyl-(1→2)-O-β-d-xylopyranosyl-(1→3)-O-β-d-glucopyranosyl-(1→4)-β-d-galactopyranosid]
Tomatin er glyco-alkaloid (saponin) som forekommer i bladene og frugterne fra tomatplanter (Lycopersicon esculentum Mill.). Ved enzymatisk hydrolyse spaltes molekylet i tomatidin og lycotetraose som består af de fire carbohydratgrupper (to glucoseenheder, en galactoseenhed og en xyloseenhed). Tomatin er i stand til at hæmme væksten af svampe.
MV= 1034,19 g/mol; bruttoformel: C50H83NO21; CAS-nummer: 17406-45-0;
Tomatin
3D struktur af tomatin
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
BioSite 30/5,10