Cyclodextriner |
Andre navne: (Eng.: Cycloamyloses, cyclodextrins, cyclic dextrins, Schardinger dextrins)
Cyclodextrinerne er cycliske oligosaccharider, som består af seks til otte glucoseenheder. Cyclodextrinerne dannes som et biprodukt ved mikrobiel nedbrydning af stivelse eller glycogen. Den centrale del af cyclodextrinmolekylet danner et hulrum (figur 1) som er velegnet til indkapsling af andre stoffer. Det indre af cyclodextrinmolekylet er forholdsvis upolært og det ydre forholdsvist polært, cyclodextrinerne kan derfor omslutte upolære molekyler (figur 2) og derved gøre dem opløselige i et vandigt medie. Molekyler der omsluttes af et cyclodextrinmolekyle benævnes gæste-molekyler. De frie cyclodextriner og gæstemolekyler danner en ligevægt med strukturen hvor gæstemolekylerne omsluttes af cyclodextrinmolekylerne.
Se også: Dextrin, alfa-cyclodextrin, beta-cyclodextrin og gamma-cyclodextrin.
Figur 1
3D struktur af β-cyclodextrin
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
Figur 2
Szejtli, J. 1998. Introduction and general overview of cyclodextrin chemistry. Chem. Rev. , 98:1743-1753
BioSite 6/4,07; 1/3,11