Resveratrol |
Andre navne: 3,4',5'-Trihydroxystilben. (Eng.: Resveratrol)
Resveratrol er en phytoalexin af stilbentypen, som produceres af drueplanten (Vitis vinifera L.) når planten udsættes for beskadigelse. Kun trans-isomeren forekommer i planten. Resveratrol forekommer ligeledes i rødvin men i langt lavere koncentration i hvidvin, dette skyldes forskelle i vinifikationsprocessen hvor drueskallerne er længere tid i kontakt med mosten ved rødvinsfremstillingen. Resveratrol har flere biologiske effekter bl.a. som antioxidant og phytoestrogen. Resveratrol forekommer ligeledes i flere arter af Bøllefamilien bl.a. Vaccinium myrtillus L. (Blåbær), Vaccinium augustifolium Aiton, Vaccinium ashei Reade og Vaccinium corymbosum L. (Lyons et al. 2003), endvidere i Oxycoccus palustris Pers. (Tranebær) (Wang et al. 2002).
MV= 228,24 g/mol; bruttoformel: C14H12O3; CAS-nummer: 501-36-0 (trans-Resveratrol eller (E)-resveratrol)), 61434-67-1 (cis-Resveratrol eller (Z)-resveratrol))
Se også pterostilben.
3D struktur af trans-resveratrol
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
Fremont, L. 2000. Life Sciences. Biological effects of resveratrol. 66:663-673; Lyons, M.M. et al. 2003. Resveratrol in raw and baked blueberries and bilberries. J. Agric. Food Chem. 51:5867-5870; Wang, Y. et al. 2002. An LC-MS method for analyzing total resveratrol in grape juice, cranberry juice, and in wine. J. Agric. Food Chem. 50:431-435
BioSite 9/7,02; 7/8,10