Lactase |
Andre navne: b-D-Galactosid galactohydrolase, b-galactosidase, laktase. (Eng.: b-D-Galactoside galactohydrolase, lactase, b-Galactosidase)
Lactase er et enzym der nedbryder disaccharidet lactose til de to monosaccharider galactose og glucose.
Lactose nedbrydes normalt i tyndtarmen af lactasen idet b-1,4'-glycosidbindingen i lactosen brydes og danner de to monosaccharider som derefter absorberes fra tarmkanalen. Hvis enzymet ikke dannes opstår der lactoseintolerans idet lactosen ikke nedbrydes og føres videre til tyktarmen hvor det fermenteres dette kan give anledning til produktion af gasser og diarre.
MV= g/mol; CAS-nummer: 9031-11-2; EC nummer: 3.2.1.23
Se også tagatose.
Data til lactase-strukturerne fra Protein data Bank (1jyn)
Juers, D.H. et al. 2001. A structural view of the action of Escherichia coli (Lacz) beta-galactosidase. Biochemistry. 40:14781-14794
BioSite 16/2,08