Cystein |
Andre navne: 2-Amino-3-sulfanylpropansyre, 2-Amino-3-mercaptopropionsyre, (eng. cysteine). Forkortelser: Cys og C
Cystein er en svovlholdig ikke-essentiel aminosyre der forekommer i en lang række proteiner bl.a. keratiner, hår, fjer og horn. I proteiner fra dyr og planter forekommer kun L-isomeren af cystein, hos bakterier kan D-isomeren også forekomme. I proteiner danner to cysteinrester ofte disulfidbroer (se cystin) mellem forskellige dele af polypeptidkæden eller mellem forskellige polypeptidkæder se fx insulins struktur. L-Cystein finder anvendelse i fødevarer bl.a. for at forbedre bageevnen af mel, cystein har E-nummeret E 920.
MV= 121,15 g/mol; SMP= 220oC (dec.); bruttoformel: C3H7NO2S; pKs1= 1,71; pKs2= 8,35 (Sidegruppen); pKs3= 10,66; pHI=5,0
Se også: Biosyntesen af cystein, metallothionein, Ellmans reagens og selenindeholdende aminosyrer.
Glycogen aminosyre, destabiliserer alfahelix og har absorptionsmaximum ved 240 nm.
CAS-nummer | ||
DL-cystein (racematet) | (+/-)-2-amino-3-mercaptopropionsyre | 3374-22-9 |
L-cystein | (R)-2-amino-3-mercaptopropionsyre | 52-90-4 |
D-cystein | (S)-2-amino-3-mercaptopropionsyre | 921-01-7 |
Tjener der er hår i suppen !
L-Cystein anvendes som tilsætningsstof til fødevarer, udover mel som nævnt ovenfor, anvendes den også som tilsætningsstof til forarbejdede fødevarer som supper. L-Cystein anvendes også i helsekostprodukter. Kina er storproducent af L-cystein, hvor den udvindes fra håraffald fra frisørsaloner (Tremblay 2004) |
Tremblay, J.-F., 2004. Central China gets in gear. Chemical and Engineering News, april 26, 14-16; K73;
BioSite 19/5,04