2-Hydroxypropansyre |
Andre navne: Mælkesyre. (Eng.: 2-Hydroxypropanoic acid, lactic acid)
2-Hydroxypropansyre er tilstede i mange fermenterede mælkeprodukter, anvendes også som tilsætningsstof til fødevarer (E-nummer 270). 2-Hydroxypropansyre indeholder et stereogenisk carbonatom, syren forekommer derfor i to isomere former L- og D-formen. Kun L-isomeren kan nedbrydes af mennesker og dyr. Hydroxygruppen og carboxylsyregruppen kan danne en intramolekylær ester: En lacton.
Mælkesyrens salte benævnes lactater.
MV 90,08 g/mol; pKs-værdi: 3,83. CAS-nummer for (S)-2-hydroxypropansyre (L-mælkesyre): 79-33-4. D-Mælkesyre 10326-41-7. DL-Mælkesyre 50-21-5.
Se også glycolysen, lactaldehyd samt carboxylsyrers syrestyrke.
Bruttoformel: C3H6O3.
D- og L-Mælkesyre
3D Struktur af (S)-2-Hydroxypropansyre
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
BioSite 28/12,06; 12/8,17