Isomeri |
Andre navne: (Eng.: )
Isomere molekyler er kendetegnet ved at bestå af de samme atomer have de samme grupper og næsten de samme kemiske egenskaber. Biologisk spiller de en stor rolle idet enzymer, membrantransportsystemer og receptorer har forskellig evne til at binde de forskellige isomere molekylformer, hvorved de har forskellig biologisk effekt. Et typisk eksempel er lugtesansen evne til at kende forskel på forskellige spejlbilledisomere former fx R og S-carvon som udløser forskellige lugtindtryk fordi de to former aktiverer forskellige receptorer.
Geometrisk isomeri
Geometrisk isomeri også benævnt cis-trans isomeri hvor grupper er låst fast i forhold til hinanden enten omkring en dobbeltbinding eller ved en ringslutning. Eksempelvis alkenerne.
Spejlbilledisomeri
Ved spejlbilledisomeri opstår isomerien ved carbonatomer som har fire forskellige substituenter. Sådanne carbonatomer benævnes assymetriske carbonatomer eller stereogeniske centre.
Eksempel R- og S-carvon.
Diastereomere
Stereoisomere der ikke er spejlbilledisomere
Racematblanding
En racematblanding består af en blanding af flere enantiomere former af et chiralt molekyle i lige store mængder så den optiske rotation bliver nul.
Enantiomere molekyler
Molekyler hvis spejlbilleder ikke kan bringes til at dække hinanden
Levororatorisk
Drejning af planpolariseret lys i en retning mod uret
Dextrorotatorisk
Drejning af planpolariseret lys i en retning med uret
Chiral
Et chiralt molekyle kan ikke bringes til at dække dets spejlbillede således at alle ens grupper dækker hinanden
Syn/anti
optisk aktiv, optisk drejning.
D/L
konformation
Se også roseoxid.
22/10,01; 30/3,05