Vitamin A |
Andre navne:
Fedtopløseligt vitamin. Forekommer i to former Vitamin A1 (retinol) - den form der er mest almindelig i pattedyrvæv og fisk, og vitamin A2 (dehydroretinol) der er almindelig i ferskvandsfisk. Begge er isoprenoidforbindelser der indeholder en 6-ledet carbonhydrid-ring og en C-11-sidekæde. Vitamin A aktivitet gives ikke kun af retinolerne men også af visse carotenoider som forekommer i planter, især a, b og g caroten konverteres til vitamin A ved enzymatiske reaktioner i tarmslimhinden og i leveren. β-Caroten (et symmetrisk molekyle) spaltes midtover og giver 2 molekyler retinol. Retinol transporteres via blodbanen som estre med langkædede fedtsyrer. Mangeltilstande: Standsning af unge dyrs vækst, keratinisering af slimhindernes epithel og manglende mørkeadaption (natteblindhed) hos voksne er nogle af de første symptomer, langvarig vitamin A mangel påvirker næsten alle organer. Hypervitaminose A medfører dannelse af slimsecernerende celler i epithel der normalt er keratiniseret, skørhed af knogler, forøget tryk af cerebrospinalvæsken, misdannelse af fostre. Akut hypervitaminose hos mennesker er iagttaget efter indtagelse af sællever eller isbjørnelever og efter selvmedikation med megadoser af A-vitamin. Vitamin A er i højere doser teratogent, selv få høje doser på 7,5 mg kan medføre misdannelser af fostre (Leth 1993). Svinelever indeholder mellem 3 og 137 mg/100g, kalvelever mellem 2 og 27 mg/100 g og okselever mellem 6 og 48 mg/100 g lever (Leth 1993).
Leth, T., Jacobsen, J.S. 1993. Vitamin A in Danish pig, calf, and ox liver. Journal of Food Composition and analysis 6:3-9; E-Siong Tee: Carotenoids and retinoids in human nutrition. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1992 31(1/2):103-163 (Ref. nr 5247)
BioSite 7/11,98; 14/11,03