Omega-3-fedtsyrer og omega-6-fedtsyrer |
Andre navne: (Eng.: Omega 3- and 6-fatty acids)
De polyumættede fedtsyrer kan inddeles i to klasser: ω3-Fedtsyrerne og ω6-fedtsyrerne. Forskellen mellem de to klasser er baseret på placeringen af den første dobbeltbinding talt fra fedtsyrens methylende. To af fedtsyrerne: α-Linolensyre og linolsyre er (udover arachidonsyre) essentielle fedtsyrer idet hvirveldyr ikke er i stand til at biosyntetisere dem (de mangler to enzymer: δ12 og δ15 desaturaserne) men må have dem via føden. De andre fedtsyrer i ω3- og ω6 serierne kan syntetiseres ud fra disse. ω3-Fedtsyrerne og ω6-fedtsyrerne kan også benævnes n3- og n6-fedtsyrer.
Se også lipider, umættede fedtsyrer, mættede fedtsyrer, konjugeret linolsyre,
Figurerne modificeret efter R.G. Ackman. 1992. Fatty Acids in Fish and Shellfish. Kap. 7 i: Fatty Acids in Foods and Their Health Implications. C.K. Chow (Ed.) Marcel Dekker, New York
BioSite 13/8,01; 15/1,03