Norharman |
Andre navne: β-Carbolin. (Eng.: 9H-Pyrido[3,4-b]indole, norharman)
IUPAC navn: 9H-Pyrido[3,4-b]indol
Norharman er et alkaloid (en heterocyclisk aromatisk amin) som bl.a. er fundet i kaffe og andre fødevarer som har været udsat for opvarmning under tilberedningen fx kager, ristet brød og kød. Norharman er endvidere fundet i tobaksrøg og i fermenterede drikkevarer som øl, og vin. Norharnan forekommer naturligt i planter som ananas (Ananas comosus), Passiflora incarnata, Tribulus terrestris og Pueraria lobata.
MV= 168,19 g/mol; SMP= 198-200 oC; bruttoformel: C11H8N2; log Ko/w: 3,17; CAS-nummer: 244-63-3.
Se også harman.
Norharman
3D struktur af norharman
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
Alves, R.C., Casal, S. and Oliveira, B.P.P. 2007. Factors influencing the norharman and harman contents in espresso coffee. J. Agric. Food Chem. 55:1832-1838
BioSite 9/9,10; 5/6,12