Harman |
Andre navne: (Eng.: 1-Methyl-9H-pyrido[3,4-b]indole, harman)
IUPAC navn: 1-Methyl-9H-pyrido[3,4-b]indol
Harman er et alkaloid (en heterocyclisk aromatisk amin) som bl.a. er fundet i kaffe og andre fødevarer som har været udsat for opvarmning under tilberedningen fx kager, ristet brød og kød. Harman er endvidere fundet i tobaksrøg og i fermenterede drikkevarer som øl, og vin. Harnan forekommer naturligt i planter som ananas (Ananas comosus), Passiflora incarnata, Tribulus terrestris og Pueraria lobata.
MV= 182,22 g/mol; SMP= 235-238 oC; bruttoformel: C12H10N2; log Ko/w: 3,1; CAS-nummer: 486-84-0.
Se også norharman.
Harman
3D struktur af harman
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
Alves, R.C., Casal, S. and Oliveira, B.P.P. 2007. Factors influencing the norharman and harman contents in espresso coffee. J. Agric. Food Chem. 55:1832-1838
BioSite 9/9,10