Inulin |
Andre navne: (Eng.: Inulin)
Inulin er en blanding af lineære oligo- og polysaccharider bestående af mellem 2 og 60 eller flere fructoserester, den første rest i polysaccharidkæden er dog en glucoserest. Inulin forekommer specielt i rødderne hos Lægealant (Inula helenium) - deraf navnet inulin - samt i planter som Jordskokker (Helianthus tuberosus), Skorsone (Scorzonera hispanica), Endivie (Cichorium endivia), Cikorie (Cichorium intybus), Artiskok (Cynara scolymus), Georgineknolde (Dahlia), Mælkebøtte (Taraxacum officinale) samt arter fra løgslægten (Allium) som porre (Allium porrum).
Oprenset inulin har fundet anv. som prebiotika.
Se også sucrose, fructan og oligofructose.
Inulin
Ernst, M. 1989. Inulin in vegetable plants of the compositae family. Gartenbauwissenschaft. 54:249-252; Roberfroid, M. 1993. Dietary fiber, inulin, and oligofructose: a review comparing their physiological effects. Critical review in Food Science and Nutrition. 33:103-148 (751)
BiioSite 25/2,02; 3/4,12