Fructose |
Andre navne: Arabino-2-hexulose, frugtsukker, fruktose, D-fructose benævnes også med de ældre betegnelser lævulose eller levulose. (Eng.: Fructose, fruit sugar, D-levulose, beta-levulose)
Den dominerende form i opløsning af fructose er ringstrukturene idet en alkoholgruppe og en ketongruppe kan reagere, under fraspaltning af vand, og danne en hemiketal (halvketal), i dette tilfælde en intramolekylær hemiketal. Da den dannede ringstuktur har en vis lighed med (kan betragtes som afledt af) furan benævnes forbindelserne ofte furanoser, fx α-D-fructofuranose.
MV=180,16 g/mol; SMP=119-122oC (under dekomponering); CAS-nummer: 57-48-7 (D-fructose)
Se også glycolysen, fructan, tagatose, Seliwanoffs test og sucrose.
Pyranose- og furanoseformene af fructose er i ligevægt via ketonformen, biologisk er furanoseformen den vigtigste
BioSite 24/2,99; 12/2,04