BioSite forsiden

Indhold i box-in-a-box-4b

Oxalsyre

Udskriv

Andre navne: Ethandisyre. (Eng.: Oxalic acid, ethanedioic acid).

Oxalsyre er en dicarboxylsyre der forekommer i mange planter. Calcium danner det tungt opløselige salt, calciumoxalat, med oxalsyre. Fødevarer der indeholder store mængder oxalsyre kan hæmme absorptionen af calcium fra tarmkanalen. Da calcium er nødvendig for knogleopbygningen og for en lang række andre fysiologiske funktioner bl.a. normal muskelfunktion kan en lav calciumoptagelse være problematisk. Planter med højt oxalsyreindhold fx rabarber og spinat tilsættes ofte en calciumchloridopløsning for at fælde oxalsyren som calciumoxalat, derved sikres calciumoptagelsen fra tarmkanalen. Saltene af oxalsyre benævnes oxalater eller ethandioater.

Tabel 1 viser indholdet af oxalsyre i nogle planter (Trevaskis og Trenerry, 1996)

MV= 90,03 g/mol; SMP= 190oC (dec.); bruttoformel: C2H2O4; CAS-nummer: 144-62-7; pKs1= 1,3; pKs2= 4,3

Se også carboxylsyrers syrestyrke.

Oxalsyre

Strukturen af oxalsyre 

Tabel 1

Plante Latinsk navn (*) Oxalsyre (g/100g) vådvægt
Rødbede Beta vulgaris ssp. vulgaris var. conditiva 0,07-0,14
Rabarber Rheum rhabarbarum 0,37-0,43
Broccoli Brassica oleracea convar. botrytis var italica <0,01-0,05
Gulerod Daucus carota <0,01-0,02
Bladbede/sølvbede Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris 0,39-0,46
Selleri Apium graveolens <0,01-0,02

3D struktur af oxalsyre

Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra

Tak til JSmol holdet

Trevaskis, M., and Trenerry, V.C. 1996. An investigation into the determination of oxalic acdi in vegetables by capillary electrophoresis. Food Chemistry. 57(2): 323-330 (6816) (*) Lademanns have- og planteleksikon

BioSite 26/5,04; 15/5,10

Indhold i box-in-a-box-6b
Box 10
Box 11
Box 12
Box 13