Kuldeblandinger |
Andre navne: (Eng.: )
I laboratoriet er der ofte behov for kortvarig nedkøling af reaktionsblandinger o.lign. Til det formål kan man anvende kuldeblandinger. Den mest kendte er blandingen af knust is og kogsalt (natriumchlorid), som tidligere også blev anvendt i køkkenet til fremstilling af is (det var inden dybfryseren). Carbondioxid i fast form (tøris) har ikke et kogepunkt men sublimerer ved -78,5oC. Flydende nitrogen har kogepunkt ved -195,8oC. Bemærk at nogle af blandingerne anv. brandfarlige organiske opløsningsmidler som methanol, acetone og diethylether.
Blanding (i vægtandele) |
Nedkøling fra |
Nedkøling til |
Blanding af knust is og vand | 0 | |
4 dele vand og 1 del kaliumchlorid | + 10 | -12 |
1 del vand + 1 del ammoniumnitrat | + 10 | -15 |
1 del vand + 1 del natriumnitrat + 1 del ammoniumchlorid | + 8 | -24 |
3 dele knust is + 1 del natriumchlorid | 0 | -21 |
1,2 dele knust is + 1 del magnesiumchlorid (MgCl2.7H2O) | 0 | -34 |
1,2 dele knust is + 2 dele calciumchlorid (CaCl2.6H2O) | 0 | -39 |
1,4 dele knust is + 2 dele calciumchlorid (CaCl2.6H2O) | 0 | -55 |
Methanol eller acetone + tøris (CO2 på fast form) | +15 | -77 |
Diethylether + tøris | +15 | -100 |
BioSite 15/7,99; 15/1,03