BioSite forsiden

Indhold i box-in-a-box-4b

Kjeldahlanalysen

Udskriv

Andre navne: Kjeldahlmetoden. (Eng.: Kjeldahl analysis, Kjeldahl method)

Kjeldahlanalysen til bestemmelsen af nitrogen og protein i specielt biologiske prøver blev udviklet af Kjeldahl i 1883. Kjeldahlanalysen er internationalt anerkendt standardmetode til bestemmelse af proteinindhold i  fødevarer og foderstoffer.

Analsyen er siden modificeret på forskellige måder, men forløber i princippet i tre trin:

(1) Prøven destrueres ved opvarmning i koncentreret svovlsyre, derved omdannes den tilstedeværende nitrogen til ammoniumsulfat.

(2) Den dannede ammoniumsulfatopløsning gøres basisk med natriumhydroxid hvorved ammoniak frigøres, den dannede ammoniak fanges i en sur opløsning.

(3) Den udviklede ammoniak bestemmes derefter ved titrering.

Indhold i box-in-a-box-5

BioSite 15/3,09

Indhold i box-in-a-box-6b
Box 10
Box 11
Box 12
Box 13