Kahweol |
Andre navne: (Eng.: Kahweol, (3bS,5aS,7R,8R,10aR,10bS)-3b,4,5,6,7,8,9,10,10a,10b-decahydro-7-hydroxy-10b-methyl-5a,8-methano-5aH-cyclohepta[5,6]naphtho[2,1-b]furan-7-methanol)
IUPAC navn: (3bS,5aS,7R,8R,10aR,10bS)-3b,4,5,6,7,8,9,10,10a,10b-decahydro-7-(hydroxymethyl)-10b-methyl-5a,8-methano-5aH-cyclohepta[5,6]naphtho[2,1-b]furan-7-ol
Kahweol er en diterpen sterol-forbindelse som bl.a forekommer i kaffebønner. Kahweol har en vis strukturel lighed med cholesterol. Kahweol menes sammen med cafestol at være ansvarlig for ufiltreret kaffes evne til at øge blodets cholesterol-indhold (Urgert og Katan 1997). Filtreret kaffe indeholder ikke disse to forbindelser da de bindes til filterpapiret og dermed ikke ender i kaffen.
MV= 314,42 g/mol; bruttoformel: C20H26O3; log Ko/w: ca 4,9; CAS-nummer: 6894-43-5
Kahweol
3D Struktur af kahweol
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
Ugert, R. and Katan, M.B. 1997. The cholesterol-raising factor from coffee beans. Annu. Rev. Nutr. 17:305-302
BioSite 5/6,12