Glutaminsyre |
Andre navne: 2-Aminopentandisyre. (Eng.: Glutamic acid). Forkortelser: Glu, E, saltene af glutaminsyre benævnes glutamater
Glutaminsyre er en glycogen aminosyre der oprindeligt blev isoleret fra hvedegluten. Glutaminsyre forekommer i de fleste proteiner men er særligt rigt forekommende i mælk, hvede, majs og soya. Glutaminsyre destabiliserer dannelsen af alfahelix.
Udover at indgå i proteiner fungerer glutaminsyre (i form af glutamat) som neurotransmitter.
MV= 147,13 g/mol; SMP= 205oC (dec.); bruttoformel: C5H9NO4; pKs1=2,19; pKs2= 4,25 (Sidegruppen); pKs3= 9,67; pHI= 3,2; CAS-nummer: 56-86-0
Se også biosyntesen af glutaminsyre. Indgår i biosyntesen af prolin. Se også mononatriumglutamat og L-pyroglutaminsyre.
Se også domoisyre.
CAS-nummer | ||
DL-Glutaminsyre (racematet) | 2-Aminopentandisyre | 617-65-2 |
L-Glutaminsyre | (S)-(+)-2-Aminopentandisyre | 56-86-0 |
D-Glutaminsyre | (R)-(-)-2-Aminopentandisyre | 6893-26-1 |
K73
BioSite 5/1,06; 26/3,11