BioSite forsiden

Indhold i box-in-a-box-4b

Glutaminsyre

Udskriv

Andre navne: 2-Aminopentandisyre. (Eng.: Glutamic acid). Forkortelser: Glu, E, saltene af glutaminsyre benævnes glutamater

Glutaminsyre er en glycogen aminosyre der oprindeligt blev isoleret fra hvedegluten. Glutaminsyre forekommer i de fleste proteiner men er særligt rigt forekommende i mælk, hvede, majs og soya. Glutaminsyre destabiliserer dannelsen af alfahelix.

Udover at indgå i proteiner fungerer glutaminsyre (i form af glutamat) som neurotransmitter.

MV= 147,13 g/mol; SMP= 205oC (dec.); bruttoformel: C5H9NO4; pKs1=2,19; pKs2= 4,25 (Sidegruppen); pKs3= 9,67; pHI= 3,2; CAS-nummer: 56-86-0

Se også biosyntesen af glutaminsyre. Indgår i biosyntesen af prolin. Se også mononatriumglutamat og L-pyroglutaminsyre.

Se også domoisyre.

Strukturen af aminosyren glutaminsyre

    CAS-nummer
DL-Glutaminsyre (racematet) 2-Aminopentandisyre 617-65-2
L-Glutaminsyre (S)-(+)-2-Aminopentandisyre 56-86-0
D-Glutaminsyre (R)-(-)-2-Aminopentandisyre 6893-26-1

K73

BioSite 5/1,06; 26/3,11

Indhold i box-in-a-box-6b
Box 10
Box 11
Box 12
Box 13