Capsaicin |
Andre navne: (E)-N-[(4-Hydoxy-3-methoxyphenyl)methyl]-8-methylnon-6-enamid, trans-8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamid. (Eng.: Capsaicin)
Capsaicin er et alkaloid der forekommer i chilipeberfrugter (planteslægten Capsicum, natskyggefamilien, Solanaceae) og er ansvarlig for frugternes brændende smag. Capsaicin kan betragtes som et vanillin derivat. Capsaicin aktiverer selektivt receptorer der også aktiveres af høje temperaturer hvorved sanseoplevelsen af brændende smerte fremkommer (Caterina 1997). Se også menthol.
MV= 305,41 g/mol; SMP= 65 oC; bruttoformel: C18H27NO3; log Ko/w: 4,0; CAS-nummer: 404-86-4
Capsaicin
3D Struktur af capsaicin
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
Caterina, M.J. et al. 1997. The capsaicin receptor: a heat-activated ion channel in the pain pathway. Nature, 389:816-824
BioSite 11/11,01; 14/1,12