Anthocyaniner |
Andre navne: (Eng.: Anthocyanins)
Anthocyaniner er anthocyanidiner der er koblede med forskellige carbohydratgrupper. Anthocyaniner er ofte intenst farvede og forekommer specielt i blomsterne, men også frugter og bær hos mange plantearter. Farverne kan fx være purpurrød, blå, violet, højrød og grålilla. Anthocyaniner anvendes som farvestof i fødevarer med E-nummeret E 163, ofte med navnet drueskalsfarve. Andet plantemateriale kan også være udgangsmateriale for ekstraktionen af farvestof til anvendelse i fødevarer fx blomster. Anthocyaninernes farve afhænger af pH fx ændres farven af læskedrikken i figuren ved tilsætning af natriumhydrogencarbonat så væsken bliver basisk.
Se pelargonidin, cyanidin, paeonidin, delphinidin, petunidin og malvidin. Se også flavonoider.
|
|
Farven er pH-afhængig, glasset til venstre er tilsat NaHCO3 |
Miller, L.P. (ed.) 1973. Phytochemistry vol. III
BioSite 7/1,03; 22/7,06