Lysozym |
Andre navne: Muramidase, peptidoglycan N-acetylmuramoylhydrolase. (Eng.: Lysozyme)
Lysozymer er enzymer der bl.a. forekommer i tårevæske, mælk, bakteriofager og æggehvide. Enzymerne spalter 1,4-β-bindinger i mucopolysacharider (peptidoglycanlaget) på bakteriers overflade. Enzymet spalter mucopolysacchariderne mellem en N-acetyl-D-glucosaminrest og en N-acetylmuraminsyrerest. Ødelæggelsen af bakteriernes peptidoglycanlag får dem til at lysere, lysozymerne er derfor et led i kroppens forsvar overfor indtrængende mikroorganismer. Lysozymernes funktion hos bakteriofager er at lette indtrængningen i bakterier.
Lysozymernes polypeptidkæder har et særligt højt indhold af aminosyren tryptofan.
MV= 14600 (lysozym fra æggehvide); EC nummer: 3.2.1.17
BioSite 21/6,04; 11/8,11