Lysin |
Andre navne: 2,6-Diaminohexansyre. (Eng.: Lysine). Forkortelser: Lys, K
Lysin er en essentiel ketogen aminosyre der oprindeligt blev isoleret fra casein. Lysin forekommer særligt i proteiner fra animalske fødevarer som kød, mælk, æg og fisk. Aminogruppen i lysins sidekæde er forholdsvis reaktiv, det medfører at den let ødelægges under opvarmningen ved madlavning. Lysin virker destabiliserende på dannelse af alfahelix i proteinerne. Nedenfor ses lysins bjerrumdiagram.
MV= 146,19 g/mol; SMP= 212oC (dec.); bruttoformel: C6H14N2O2; pKs1= 2,20; pKs2= 8,90; pKs3= 10,28 (Sidegruppen); pHI= 9,6
Se også biosyntesen af lysin, og de modificerede aminosyrer 5-hydroxylysin og isodesmosin.
CAS-nummer | ||
DL-Lysin (racematet) | 2,6-Diaminohexansyre | 70-54-2 |
L-Lysin | (S)-(+)-2,6-Diaminohexansyre | 56-87-1 |
D-Lysin | (R)-(-)-2,6-Diaminohexansyre | 923-27-3 |
K73
BioSite 2/5,04; 28/10,12