Jordbæraldehyd |
Andre navne: (Eng.: Strawberry aldehyde, fraeseol, aldehyde C16)
IUPAC navn: 3-Methyl-3-phenyloxiran-2-carboxylsyreethylester
Jordbæraldehyd er et kunstigt aromastof med en jordbæragtig lugt. På grund af oxiranringen findes jordbæraldehyd i fire isomere former.
Navnet jordbæraldehyd er misvisende idet stoffet ikke indeholder en aldehydgruppe men faktisk er en ethyl-ester med methylphenylglycidsyre. Navnet er fra gammel tid blevet hængende ved stoffet. Navnet går igen på engelsk som strawberry aldehyde og på tysk som erdbeeraldehyd og på fransk som aldehyde fraise (Winter, 1932).
MV= 206,24 g/mol; SMP= oC; KP= 272-275 oC; bruttoformel: C12H14O3; log Ko/w: 1,7 (est.); CAS-nummer: 77-83-8
Se også jordbær.
Jordbæraldehyd
3D Struktur af jordbæraldehyd
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
Winter, F. Handbuch der gesamten parfumerie und kosmetik, 1932, Verlag von Julius Springer, pp 997
BioSite 30/5,14