Burette |
Andre navne: (Eng.: Burette)
Buretten anvendes til kvantitative analyser ved titrering.
Buretten er
et glasrør som i den ene ende er forsynet med en hane (af glas eller teflon),
eller en gummislange med en klemme. På glasrøret er der inddelinger som markerer
et volume. Eksempelvis kan inddelingerne svare til 1 mL, med 0,1 mL
underinddelinger. Volumenangivelsen er sat til nul øverst på skalaen.Ved
titrering kan den aftappede mængde direkte aflæses på skalaen. Ved aflæsningen
af volumet skønnes visuelt afstanden mellem 0,1 mL underinddelingerne i 1/10
enheder, derved flyttes usikkerheden på målingen et decimal. Væskestanden
aflæses ved den nederste del af buen (menisken).
Det er vigtigt at
buretten er ren og fedtfri inden den tages i brug, hvis der er en smule snavs
eller fedtede rester på indersiden af buretten er volumenmålingerne ikke
præcise. Buretten skylles igennem et par gange med titreringsvæsken inden
buretten fyldes. Dette kan foregå ved at man fylder buretten en trediedel op og
vender den på hovedet et par gange og tømmer væsken ud bagefter. Der fyldes
derefter så meget væske i, at den står over nul-stregen på skalaen. Ved at åbne
forsigtigt for hanen, og lukke lidt titreringsvæske ud, kan man indstille væsken
til at starte på nul-stregen på skalaen. Derved opnås også at hanen bliver
gennemskyllet med titreringsvæske, så der ikke er rester af vaskevand eller
lign. tilbage i buretten. Derved undgås unøjagtige målinger. Inden titreringen
starter tjekker man om der er luftbobler i gummislangen eller hanen, disse skal
fjernes da de kan påvirke resultatet.Titreringen foregår derefter ved
forsigtigt, at lukke titreringsvæske ud i titranden indtil omslagspunktet for
reaktionen observeres. Derefter aflæses den forbrugte væskevolume på skalaen.
Burette 10 mL
Burettehaner
Referencetekst
BioSite 27/9,21; 10/10,21