Glucose |
Andre navne: Glukose, glycose, glykose, druesukker, α-D-glucopyranose, dextrose, blodsukker. (Eng.: Glucose, corn sugar, dextrose, grape sugar)
D-Glucose er et monosaccharid som indgår i mange forbindelser fx glycogen, solanin, stivelse og cellulose. Den dominerende form i opløsning af glucose er ringstrukturerne, idet en alkoholgruppe og en aldhydgruppe kan reagere, under fraspaltning af vand, og danne en hemiacetal (halvacetal), i dette tilfælde en intramolekylær hemiacetal. Da den dannede ringstruktur har en vis lighed med pyran (kan betragtes som afledt af) benævnes forbindelserne ofte pyranoser fx α-D-glucopyranose. D- og L-glucose er spejlbilledisomere. Den biologisk vigtige form er D-glucose.
De røde blodceller og nyremarven (Medulla renalis) er helt afhængige af glucose som energikilde, mens hjernen har glucose som foretrukne energikilde.
MV= 180,16 g/mol; SMP= 83 oC; logKo/v = -3,24; bruttoformel: C6H12O6
CAS-nummer: D-Glucose 50-99-7; L-Glucose 921-60-8; DL-Glucose 58367-01-4
Se også glycolysen, fotosyntesen, glucosamin, glucuronsyre, dextran, dextrin, Seliwanoffs test og sucrose.
3D Struktur af α-D-glucose
Højreklik på figur for menu. Rotation: Til. Fra
BioSite 24/2,99; 17/10,11